Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Himmelseileren Roald Amundsen

Norge-ferden - en vekker

For norske flygere som ville opp og fram, ble ”Norge”ferden en vekker. Det var tydelig at pengene og teknikken som måtte til for å gjøre storverk i lufta, ikke fantes i Norge. Bernt Balchen, som var med Amundsen på Svalbard i 1926, fulgte Byrd over til Statene og ble Byrds flyger på historiens første flyging til Sørpolen, i 1929. En annen flyger, Thor Solberg, ville prøve å krysse Atlanteren. ”Reis til Amerika og fly derfra,” rådet Amundsen ham. ”Der finner du mennesker som er fremsynte. Her i Norge vil folk bare smile av deg.” Solberg gjorde som Amundsen sa. Sommeren 1935 fløy han fra New York til Bergen, en prestasjon som ble hedret med Ridderkorset av St. Olav.

Fra ekspedisjonen med N 24 og N 25. Bildet viser Karl Feucht, Roald Amundsen og Hjalmar Riiser-Larsen. Riiser-Larsen hadde, etter Amundsen, den ledende rollen. Foto: Norsk Polarinstitutt.

 Hva så med Amundsen? Nyere forskning tyder på at verken Cook, Peary eller Byrd nådde Nordpolen. Hvis vi godtar dette, er ”Norge”-ekspedisjonen den første vi med sikkerhet vet nådde helt fram til polpunktet. Like sikkert er det i så fall at Roald Amundsen oppdaget Nordpolen, femten år etter at Sørpolen var nådd.