Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Umberto Nobile (Personbilde)
NPs bildearkiv

Umberto Nobile

1885 - 1978

Italiensk elektroingeniør og oberst. Konstruerte luftskipet Norge.

 

Umberto Nobile konstruerte «N1», luftskipet Norge, som ble benyttet i «Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight» i 1926. Nobile var kaptein.

 

Med dette luftskipet ble den første flygning noensinne foretatt fra Europa til Amerika, via Nordpolen. I tillegg til å konstruere luftskipet, deltok Nobile på ferden som kaptein.  

 

I 1928 ledet Nobile en italiensk luftskipekspedisjon til Nordpolen. Ekspedisjonen nådde polen, men på returen havarerte luftskipet. En stor internasjonal redningsaksjon ble igangsatt, og Amundsen med flybåten Latham var en av redningsaktørene. Latham havarerte og Amundsen forsvant 18.juni.  Nobile og fem av mannskapet på i alt elleve ble reddet ut av isen.

 

Etter forliset med luftskipet Italia falt Nobile i unåde hos de fascistiske styresmaktene i Italia, og måtte søke avskjed fra flyvåpenet. 

 

I 1969 reiste Nobile Nobile-monumentet i Telegrafbukta i Tromsø til minne om de som ofret livet i forbindelse med Italia-ekspedisjonen og redningsarbeidet av den.