Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

John Albert Jakobsen

1914 - 1971

Ishavskipper fra Tromsø

John Albert Jakobsen ble født 25.06.1914 på Balsnes. Foreldrene var ishavsskipper Karl Marinius Jakobsen Balsnes f. 1890, død 1937 og Hanna Emilie Hansen f. 1890, død 1972.

John var alltid en ener både på skolen og ishavet. Som helt ung mann ble han med faren Karl til ishavet, og han sørget alltid for en god fangst. Far og sønn jobbet for Brødrene Jakobsen's rederi. Rederiet ble startet av Karl Jakobsen og Lars Jakobsen.

John A. Jakobsen var blant annet skipper på gamle "Harmoni" og "Polarsirkel". Med "Polarsirkel" hadde han fangstrekord ombord på en skute.

Han deltok som skipper på ekspedisjon til Antarktis og fikk Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin innsats her.

Jakobsen var medeier i "Polstjerna", som var bygd for farsarven. Selv bygde han ishavskuta "Harmoni" i 1960. Han eide selv den største andelen og var skipper på "Harmoni" til sin død 1971. Skuta ble foruten hans egne sparepenger finansiert med lån fra moren Hanna Jakobsen via "Polstjerna".

John Albert Jakobsen døde i Tromsø 14.10.1971 og er gravlagt på Elverhøy kirkegård.

Kilde:
Unni Jakobsen