Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Wellmann (Personbilde)
Foto: Geografisk Selskaps Aarbok 1894-95.

Walter Wellmann

-

Amerikansk journalist og polarfarer. Forsøkte flere ganger å nå Nordpolen med ballong og luftskip uten hell.

Walter Wellman og luftskipet “America” 1906 -1909
Den amerikanske journalisten Walter Wellman hadde allerede gjort to forsøk på å nå Nordpolen med ballong før han tok luftskipet “America” i bruk i 1906.

I 1894 reiste han nordover fra Svalbard med dampskipet “Ragnvald Jarl”. Planen var å føre skipet så langt nord som mulig, for deretter å fortsette over isen. “Ragnvald Jarl” forliste imidlertid ved Sjuøyane, og det var bare så vidt ekspedisjonen ble reddet.

I 1898-99 ledet Wellman en ekspedisjon som overvintret på Frans Josef land, og som gjorde to mislykkede framstøt over isen.

I 1906 var Wellman tilbake på Svalbard, denne gangen for å forberede ekspedisjonen med luftskipet “America”, som han hadde fått bygget i Paris. Det ble reist et hus, gassproduksjonsanlegg og en hangar i Virgohamna, og 2. september var luftskipet klart til avgang. På grunn av kraftig vind, blåste imidlertid “America” over fjorden og havarerte.

Luftskiphangaren til Wellmann i Virgohamna. Foto: Norsk Polarinstitutt.Wellman ga seg ikke og var tilbake i Virgohamna i 1908, og i 1909 var han klar for et nytt forsøk. “America” hadde nå fått kraftigere motorer, men Wellman støtte likevel på problemer. Slepelinene satte seg fast i isen og røk kort etter avgang, og luftskipet måtte gå ned på isen. Ekspedisjonen ble oppdaget av Gunnar Isachsens ekspedisjonsskip “Fram”, og ble slept tilbake til Virgohamna. Under bukseringen inn i hangaren falt motoren av, og luftskipet eksploderte. Dette satte punktum for Wellmans forsøk på å nå Nordpolen.

Kilder:
Holtedal, Olaf: Vår forunderlige klode, Oslo 1942
Arlov, Thor Bjørn: Svalbards historie, Oslo 1996
Alme, Helge H.; Om Spitsbergen og den Wellmanske polarekspedition i Det Norske Geografiske Selskabs Aarbog, VI, 1894-1895.
Heyerdahl, Trygve; "Kanes" reise langs Spitsbergens vestkyst i i Det Norske Geografiske Selskabs Aarbog, VI, 1894-1895.