Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Børge Ousland (Personbilde)
Foto: Børge Ousland

Børge Ousland

1962 -

Polfarer, forfatter, foredragsholder. Den første som har gått alene og uten etterforsyninger til begge poler.

23 mars 2006, ble Børge Ousland og Mike Horn de første til å nå Nordpolen vinterstid. Denne ekspedisjonen har lenge blitt sett på som en umulig oppgave på grunn av det konstante mørket og den bitende kulden. Deres suksess har føyd til et nytt kapittel i den arktiske historien – og er et av høydepunktene i Børge Ousland’s imponerende liste med utfordringer.

Med denne ekspedisjonen og enmannsekspedisjoner til både Sydpolen og Nordpolen samt krysning alene av både Antarktis og Arktis fra kyst til kyst er Børge Ousland etablert som vår tids ledende polfarer.

Ousland vokste opp på Nesodden utenfor Oslo. Etter gymnaset tok han utdannelse om dykker og arbeidet fra 1984 til 1993 som metningsdykker i Nordsjøen. Dette var svært krevende og til tider risikofylt arbeid. I 1986 deltok han i et eksperiment som simulerte et dykk ned til 360 meter under havflaten. I perioden 1989 - 1991 var Børge Ousland tilknyttet Marinejegerkommandoen.

Sammen med dykkerkollegaene Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas gikk Børge Ousland i 1986 på ski over Grønland. På 37 dager gikk de fra Agmassalik på østkysten til Umanak på vestkysten. I luftlinje er distansen 800 km. På den tiden var det få som hadde gått over innlandsisen etter at Fridtjof Nansen og fem ledsagere først gjorde det i 1888.

Neste ekspedisjon var i 1990 å gå fra over polisen fra Ellesmere Island i Canada til Nordpolen, uten å motta forsyninger underveis. Med på denne ekspedisjonen var Geir Randby og Erling Kagge. Randby måtte hentes ut etter en skade, slik at det var Kagge og Ousland som sammen gjennomførte turen på 58 dager (8. mars - 4. mai 1990). Ingen hadde tidligere gjort en slik tur, som i luftlinje var på 800 kilometer.

I 1993 forsøkte Ousland sammen med Agnar Berg å gå på ski over drivisen fra Frans Josef Land til Svalbard. Ekspedisjonen måtte imidlertid avbrytes på grunn av for mye åpent vann.

Om turen til Nordpolen i 1990 hadde vakt oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, var det for intet å regne i forhold til oppmerksomheten Ousland ble gjenstand for etter hans soloekspedisjon uten etterforsyninger til Nordpolen i 1994. Han startet fra Kapp Arktichesky i Nord-Sibir 2. mars 1994 og kom fram til Nordpolen 52 dager senere, den 22. april. Siden denne turen har Børge Ousland på heltid arbeidet med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

Neste utfordring var å bli den første som alene og uten støtte krysset Antarktis fra kyst til kyst, via sydpolen. I 1995 måtte Ousland som følge av en frostskade gi tapt etter at sydpolpunktet var passert. Imidlertid ble han med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler.

I 1996 - 1997 maktet han å gjennomføre krysningen, alene og uten etterforsyninger. Starten var 15. november på Berkner Island i Weddelhavet, med målgang i Mc Murdo ved Rosshavet 17. januar. Da hadde han vært underveis i 64 dager og tilbakelagt en distanse på 2845 kilometer. Laveste temperatur underveis var minus 56 Celsius. Ved starten veide pulken 178 kilo. Høydeste punkt lå på ca 3400 meter over havet.

Ingen hadde heller klart å gå alene over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, før Ousland gjennomførte turen i 2001, på 82 dager.

To ganger har Børge Ousland klatret til over 8000 meters høyde i Himalaya (Cho Oyo i 1999, i 2003 måtte han snu like under toppen av Mount Everest).

I 2002 dro Børge og Thomas Ulrich til Patagonia i Chile for å undersøke området med tanke på en ny ekspedisjon. ingen hadde til da klart å krysse den sydlige Patagonske innlandsis, verdens tredje største isbre etter Antarktis og Grønland.

Året etter, i 2003, klarte de to som de første i verden å krysse innlansisen i Patagonia uten etterforsyninger. Ekspedisjonen startet med kajakk fra Tortel, over innlandsisen med ski og pulk, og 54 dager senere padlet de med kajakk ut til Puerto Natales. Kombinasjonen med Thomas som fjellklatrer og Børge som polfarer ga full utttelling på denne vanskelige ekspedisjonen, som bla. innebar en 600 meter lang rapell. I august 2004 kom beretningen om ekspedisjonen i National Geographic Magazine, Børges tredje artikkel i bladet.

I 2006 la Børge i vei på en av sine aller hardeste og vanskeligste utfordringer. Nordpolen vinterstid. Sammen med sørafrikaneren Mike Horn, startet han fra Kapp Arktchesky 23 januar. I stummene mørke bevegde de seg over den lumske isen, svømte over råker, sov i plastpose for at utstyret ikke skulle ise ned, og gikk med hodelykt i halvannen måned i strekk. Etter flere isbjørnbesøk, brekte ski, temperaturer ned til minus 40 grader og en infeksjon som nær tok livet av Mike Horn, nådde de to Nordpolen 23 mars.

Børge Ousland lever av å holde foredrag. For eksempel er han blant de få som fremmes gjennom " National Geographic Speakers Bureau", som er en del av National Geographic Society. I Washington. Han har også holdt flere foredrag for Royal Geographic Society i London.

Børge Ousland har maktet å gjennomføre sine ekspedisjoner ikke minst som følge av grundige forberedelser, med vekt på trening, bearbeiding og utvikling av utstyret samt riktig sammensatt ernæring.

Litterære verker: 

Umanak, 1987
Nordpolen: en mann og isen, 1994
Alene over Antarktis, 1997 (forord av Sir Edmund Hillary)
Alene over Nordpolen, 2001 (Forord av Reinhold Messner)
Skrubbsulten, 2005
Vinter uten nåde, 2006

Filmer:
Nordpolen det siste kappløpet 1991.
Alene til Nordpolen 1994. (Førstepris i Dijon Adventure Film Festival).
Alene over Sydpolen 1997.
Det store hvite 2001. (Førstepris i Moscow Adventure Film Festival og i Torello Mountain Film Festival).
Patagonia, reisen til verdens ende, 2005

Artikler:
National Geographic Magazine, March 1991: The hard way to the North Pole
National Geographic Magazine, March 2001: Solo across the North Pole
National Geographic Magazine, August 2004: Big Ice

Børge Ousland har mottatt flere internasjonale priser for sine ekspedisjoner.

Kilde:
www.ousland.no (gjengitt med tillatelse)