Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

"En glad sjømann som livet slingret med - høyt opp og dypt ned. En riktig Ulabrand. Og bare han sjøl visste hvilke uvær so var hardest, de han red av på havet eller de han ellers fikk oppleve."

"For hvor harde tørn Jens Øien enn fikk ta til sjøs gjennom et langt liv, så ble det nok på tørt land han fikk oppleve livets verste skruinger. Han må ha hatt ishud på både legeme og sjel. "

John Giæver om Jens Øien i Hardbalne Polarkarer.

Jens Julius Øien

1870 - 1942

Ishavsskipper og islos

Jens Julius Øyen ble født 18.05.1870 i Kallfjorden. Øien tok skippermannseksamen i 1896, og tok hyre som matros og skipper på flere fangst - og turistferder til Spitsbergen og Grønland med skipene "Laura" og "Frithjof" fra 1901 til 1912.

Grev Kostersitz 1911

I 1924 var han i Østisen med en utenlandsk fangstekspedisjon.
Dette var en navngjeten Grønlandstur som skulle gjøre Øien til en holden mann. Øien reddet grev Kostersitz og hans hustru da de ble fanget av pakkisen på en jakttur utenfor Claveringsfjoren på Øst-Grønland. Greven ga Jens Julius rikelig belønning, sølvtøy og 50.000 Mark. Etter dette startet Øien for seg selv.

Senere var han islos på Svalbard.

Litteratur:
John Giæver; Hardbalne polarkarer, 1957
E.S., Jens Øien er død, Tromsø 08.07.1942
Hugo Øiens slektssider