Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Titanic-historien
Næss påsto at
«Samson» hadde vært i nærheten da Titanic sank 15.04.1912. Ifølge skipsloggen hevdet han at de hadde vært 10 nautiske mil unna, de hadde sett lysglimt men siden de var redd for å bli oppbrakt av amerikaneren pga. ulovlig fiske gjorde de ingenting. De hadde ikke radio, og fikk ikke vite om ulykken før en tid etter. Om historien er sann og de hadde visst om ulykken ville de kunne ha reddet mange liv.

Henrik Bergeton Næss

20.10.1868 - 20.07.1950

Pionér i Spitsbergens gruvedrift, ishavsskipper.

Født 20.10.1868 i Tromsø. Han var åtte år første gang han dro til Svalbard, og som 14-åring var han blitt en skytter. Henrik ferdes på Nordishavet i tilsammen 36 år.
Han reiste med jakten «Berntine» i fem år, «Grønland» i ett år og skonnerten «Andenæs» i ett år.

I 1889 reiste Næss til sjøs, seks måneder med en engelsk brigantine, så to år med skonnertskip «Chance» av Kristiansand som styrmann og seilmaker på Syd-Amerika. Han kom hjem til Tromsø i 1892 og begynte arbeidet på Ishavet igjen. Blant annet reiste han med jaktene «Håbet», «Berntine» og «Moderen» samt galeasen «Søstrene» og D/S «Laura». Etter dette var han med som los til Spitsbergen med turistdamperne «Garonne» og «Stettin», og som los og tolk med sir Baden Powells yacht «Otavia» til Novaja Semlja 1896.

Senere førte Næss kutteren «Alaska», som i to år var utrustet til undersøkelse og prøvedrift av kullfeltene på Spitsbergen. Her fikk Næss med seg prøver og informasjon om kull-lagrene på Spitsbergen av Søren Zachariassen, og han dannet etterhvert et selskap i Trondheim. Dette var starten på det amerikanske anlegget ved Adventfjorden, der hvor Store Norske driver i dag. Næss fant verdifulle leier. 1900 ledet Næss en ekspedisjon med «Dependenten» for et Trondhjemsselskap. Førte senere i endel år D/S «William D. Munroe» for det amerikanske gruveselskapet. 
Han fratrådte denne stillingen i 1911 og reiste deretter som styrmann og skytter med selfangeren «Samson» ved Labrador.

I 1913 gikk han inn i fyrvokteryrket, først som fyrassistent på Fuglehuk Fyr, senere som fyrvokter på Tennholmen og på Støtt.

I 1928 ble han forhyret som kjentmann og islos etter den svenske leteekspedisjonen etter Nobile.

 

Henrik Bergeton Næss døde i Trondheim 20. juli 1950, 81 år gammel.

 

Utmerkelser:
Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt banebrytende arbeide med kulldriften på Spitsbergen.
Den franske redningsmedalje i bronsje for ettersøkningen av Nobile.

Litteratur:
Giæver, John; Hardbalne Polarkarer
Sebak, Per Kristian: Titanic. 31 norske skjebner
Adresseavisa 22.07.1950
Arbeideravisa 09.06.1928
Div. brev og Adolf Hoels notater i Norsk Polarinstitutts arkiv