Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Gustav Lindquist (Personbilde)
Foto:Norsk Polarinstitutt
 "Ja innfall hadde pusten!
Han stod engang fremme på bakken og greide med kjettingen på ei skute som tørnet i Hammerfest. Det var vinters dag og kalt. Skipperen brølte:
- Gustav, følg godt med ankeret og meld fra når det tar bunn.
- Følg med skal være" svarte Pusten - og fulgte med til bunns. Ja faktisk; han huket tak i jernet og dukket med det. Derpå entret han opp etter kjettingen og meldte av: Bunn her på fire favne!"
(Fra John Giævers Hardbalne polarkarer)

Gustav Adolf Lindquist

1884 - 1934

Fangstmann og overvintrer fra Tromsø. Ble kalt "Pusten" fordi han blåste foraktelig til alt og alle (John Giæver).

Gustav Adolf Lindquist ble født i 1884, og dro på sin første fangsttur i 1899 med Johannes Larsen fra Tromsø med jakteren "Grønland".

Lindquist fortsatte å bedrive fangst på Svalbard og Grønland i 30 år. Han deltok også i mange utenlandske ekspedisjoner, og var i Store Norskes tjeneste som hundekjører.

Lindquist var en av dem som sammen med Halvard Devold foretok den første okkupasjonen på Øst-Grønland.

Overvintringen på Nordaustlandet 1933-34
Lindquist og Anton Einarsen, også kalt "Anton marta", ble satt i land i Augusta Bay i Hinlopenstredet for en overvintring av skipet Isbjørn. Det var første gang det var overvintring her, så terrenget måtte bygges ut med hovedstasjon og to bistasjoner. Einarsen førte dagbok til 27.januar.

Neste juli kom "Isbjørn" tilbake for å hente overvintrerne. Det var ikke liv å se, og mannskapet forsto at noe måtte være galt. Den venstre delen av taket skrådde nedover og inne i hyta var det mye is. Skipperen gikk inn og tok en titt. Han kom ut og sa at det satt en kar på do. De rev vekk taket og der satt Linquist med hodet forover og støttet hendene på setet og med is opp til knærene. Det viste seg at han hadde omkommet i brann.

Litteratur:
Polarboken 2003-2004 (s115-118)
Utdrag fra Adolf Hoels dagbok over Grønlandsekspedisjonen 1930
John Giæver (Hardbalne polarkarer)