Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Lars Jakobsen (Personbilde)
Foto er tatt rett etter hjemkomst fra Sibir. Foto: Aud Schreuder

Lars Jakobsen

1881 -

Ishavsskipper, kjent for en rekke norske og utenlandske ekspedisjoner i arktiske områder. Fant likene og dagbøkene av Tessem og Knutsen fra Amundsens Maudekspedisjon i 1921.

Lars Martin Kristian Jakobsen ble født 29.12.1881. Han jobbet som skipper på ishavet fra 1908-1950, med unntak av krigsårene, og er en av få skippere som har foretatt fire turer i sesongen med full fangst. Han er kjent for en rekke norske og utenlandske ekspedisjoner i arktiske områder.

I 1920 var han skipper på "Heimen" til nordsiden av Sibirkysten på leting etter Tessem og Knutsen som tilhørte Roald Amundsens Maudekspedisjon. Han dro også på en reinsdyrsekspedisjon fra Dickson i Nord-Sibir, Kap Tcscheljuskin, med retur langs kysten via Kap Willie. Neste vinter dro han på en ny reinsdyrsekspedisjon langs Jenisseifloden på 5600 km. Lars og broren Karl fant likene og dagbøkene etter Tessem og Knutsen, og de kom seg tilbake til folk. Dette ses på som en av de store prestasjoner i norsk polarhistorie, men Lars var en beskjeden mann. I 1928 var Lars islos på et fransk marinefartøy på søk etter Amundsen og Nobile.

I 1929 var han skipper og leder for den italienske stats ekspedisjon etter Nobile.

Utmerkelser:
1952 H.M. Kongens fortjentmedalje i sølv

Litteratur:
(12.07.1952). De hedrede isens veteraner. Tromsø
Giæver, John (1957). Hardbalne polarkarer. Tiden Norsk Forlag