Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Trygve Gran (Personbilde)
NP's bildearkiv

Tryggve Gran

1889 - 1980


Tryggve Gran var mannen som er blitt kjent som ”nordmannen hos Scott”. Han var med i Scotts 1910-1913 ”Terra Nova Expedition”, der han viste hvilken eminent skiløper og skiinstruktør han var. Gran var et tilbakeholdent, men arbeidsomt medlem av ekspedisjonen. Imidlertid ble han ikke tatt med i gruppen på fem mann som skulle prøve å nå Sørpolen først. Alle medlemmene i denne gruppen døde før de nådde basen sin, Kapp Evans, på Ross Island i 1912.

Gran ble, sammen med de andre medlemmene av ekspedisjonen, en vinter til på Kapp Evans. På våren la han i vei sammen med noen få mann for å forsøke å finne Scott og hans kamerater. Da de gjennomsøkte isplatået, var det Gran som først fikk øye på teltet til Scott. Det var også Gran som var først inne i teltet og som fikk sikret seg Scotts dagbok og verdifulle papirer. Blant disse var også et brev skrevet til Kong Haakon. Det var Amundsen som hadde latt brevet ligge i teltet på Sydpolen, slik at Scott kunne finne det og ta det med hjem som et bevis på at det var Amundsen som var førstemann til Sydpolen.

Etter å ha tatt vare på de dødes personlige eiendeler, ble teltet senket over Scott og hans menn. Deretter ble det laget en snøvarde over dem. Tryggve Gran formet et kors av skiene sine og plassert det på toppen av varden – en æresbevisning fra Gran til sin sjef.

Gran ble også kjent for sitt pionerarbeid innen luftfart. Han var den første som fløy over Nordsjøen.

Les mer om Tryggve Gran her:
http://www.tidsskriftet.no/


Litteratur:
Polarårboken 1961-62 (Et 50 års polarminne, Trygve Gran)
Medisin og vitenskap nr. 17 / 30. juni 2000 (Tryggve Gran - Norges første flygerhelt, C. Albretsen)