Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

"Flyttet hele bedriften fra seksti grader nord til seksti grader syd, åpnet de svære hav i Antarktis for vestfolds fangstindustri, gjorde hvalfangsten fra en provinsbedrift til en næringsvei av verdensformat. "(Polarårbok 1945)

Christen Christensen

1845 - 1923

Kommandør, Sandefjords største sel-og bottlenosereder, skaper av Framnæs mek. Verksted, flytende hvalkokeri, startet opp norsk hvalfangst i Sydishavet.

Christen Christensen ble født i Sandefjord i 1845. I 1868 overtok han farens skipsbyggeri Rødtangen, som senere ble Framnæs Mek. Værksted. I 1880-årene begynte Christen som selfangstreder og sendte ekspedisjoner til de vest-antarktiske øygrupper. I 1903 ominnredet han dampskipet Admiralen til verdens første moderne flytende hvalkokeri. Med dette innledet han norsk hvalfangst i Antarktis. I 1913 bygde han den første fabrikk i Norge for herding av hvalolje.

I årene 1892-94 var selfangeren "Jason" fra Sandefjord med C.A.Larsen sørpå for retthval- og selfangst ved De vestantarktiske øygruppene. Det ble gjort geografisk pionerarbeid av stor betydning, men det økonomiske utbyttet ble ikke slik at man gjentok bedriften. Etter den store hvalfangstkrisen i Finnmark var Christensen den første til å sende en skute ned til Sydishavet i 1905 - det første norske flytende kokeri  "Admiralen", med to hvalbåter.

Sønnen Lars skjenket Sandefjord kommune i mai 1917 "Kommandør Chr, Christensens Hvalfangstmuseum" med inventar og samlinger.

Utmerkelser
1895 Ridder av St. Olav
1911 Kommandør av St. Olav

Litteratur:
Polarårboken 1945 (Fra seksti grader nord til seksti grader syd, Hans Bogen)