Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Bernt Balchen

1889 - 1973

Norskamerikansk flypioner og offiser.

 

Født i Tveit (nå Kristiansand). Middelskoleeksamen i 1916, skogsskole 1917-18, flysertifikat i 1920 og Marinens flyveskole i 1921. 

 

Fikk amerikansk statsborgerskap i 1931 og døde i New York i 1973. 

 

Bernt Balchen er et stort navn både i norsk og amerikansk polarflygingshistorie. Var, sammen med Richard E. Byrd, den første til å fly over Sørpolen 29.november 1929. Fløy også den første transpolare flygingen fra Alaska til Norge i 1959, og ble dermed den første i verden til å fly over begge polpunktene. 

 

Balchen var reservetekniker for Roald Amundsen i 1926 da han fra Svalbard forberedte flukten over Nordpolen med luftskipet Norge. Da Amundsen ikke tok Balchen med i luftskipet valgte Balchen og heller følge den amerikanske Richard E. Byrd. Flygerne Byrd og Floyd Bennet planla også å passere polpunktet i lufta, med et fly av type Fokker. De gjennomførte turen 9.mai, og hevdet å ha nådd polpunktet, men rekordforsøket har vært omstridt i ettertid. 

 

Bernt Balchen fulgte Byrd til USA og fløy sammen med ham blant annet over Sørpolen.

 

Under 2.verdenskrig tjenestegjorde Balchen for det amerikanske flyvåpenet og var plassert på Grønland og i Nord-Europa, hvor han blant annet ledet "slipp-operasjoner" til Norge.