Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Brit Hofseth

Brit Hofseth og Ebbe Arneberg i farta på Østgrønlands-ekspedisjonen i 1939.  Foto: Paul Roer, Norsk Polarinstitutts bildearkiv.

Av Ann Kristin Balto / Norsk Polarinstitutt

Brit Hofseth var en av våre tidlige kvinnelige geologer som utførte feltarbeid på Grønland. Hun var tøff og uredd, og gjorde et uvanlig karrierevalg. Da hun var 21 år begynte hun å arbeide hos svalbardgeolog Gunnar Holmsen og interessen for geologi ble vekket hos den unge kvinnen. Holmsen forsøkte å fraråde Hofseth til å bli geolog, og argumenterte med at det var et dristig levebrød og lang studietid, i tillegg til et strabasiøst arbeid, men hun sa rett ut: «Jeg vet arbeidet er krevende, men det er geolog jeg vil bli!».

Lysten til å bli geolog var så absolutt til stede, og forusetningene viste seg å foreligge i rikt monn, så geolog ble hun. Sommeren 1937 var hun på Svalbard, og i 1939 dro hun til Grønland for å gjøre geologiske undersøkelser på Claveringsøya, noe som ble en uforglemmelig sommer med mange spennende opplevelser. Hun var i godt følge med professor Ahlmann - den svenske glasiologen, Kaptein Marø og flere fangstmenn, deriblant den kjente Henry Rudi – selveste isbjørnkongen og journalist Nils Johan Rud, som senere skrev en heftig kjærlighetsroman basert på turen: «Drivende grenser». Mange i reisefølget ombord på «Polarbjørn» kan gjenkjennes i boka, deriblant Brit Hofseth som var omsvermet på turen - og skal siden også ha sjarmert mange på sin vei.

To år etter grønlandsturen døde Brit Hofseth av akutt sykdom under en forskningsreise i Troms hvor hun skulle samle inn materiale for NGU. Hun ble bare 24 år gammel.


Norsk Polarinstitutts bildearkiv inneholder ca. 90.000  polare bilder, halvparten av disse er tilgjengelig på http://fotoweb.npolar.no