Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Britisk «spion» på Svalbard

Tilgivelse og tur til Kapp Linné

I midten av august hadde Ingstad lagt ut på en inspeksjonsreise rundt øygruppen med den vesle sysselmannsskøyten «Svalbard». Han ville finne ut hvordan det sto til med dyrelivet, besøke fangsthyttene, undersøke om det ble drevet tjuvjakt, og dra innom Ny-Ålesund for å få gjort unna noen saker der. Han måtte dessuten få klarlagt om de ville hundene som hadde herjet på Svalbard de siste årene, hadde nådd over til de østlige øyene. Det var 12 år siden han hadde vært her oppe sist, så han gledet seg til reisen. Det ble en vellykket tur hvor han fikk oppleve landet på nytt og gjenoppfrisket gamle minner. Fjorten dager senere var han tilbake i Longyearbyen. Da hadde Black ankommet et par dager før. Og så ble altså Ingstad kastet rett ut i det styret som briten skapte med etterretningsplanene sine. Det kunne han godt ha vært foruten. Men når nå Black alt var på Svalbard – og siden han ikke kom noen vei med spioneringen sin – ville Ingstad at han i hvert fall skulle ha noe å glede seg over under oppholdet. Han ordnet det derfor slik at Black fikk bli med på en båtreise til radiostasjonen Kapp Linné ved innløpet til Isfjorden, noe Black øyensynlig satte pris på. Tilbake i Longyearbyen troppet han opp på sysselmannskontoret, og her ble han og Ingstad sittende å prate lenge om løst og fast. Black var tilsynelatende ikke så opptatt av russerne lenger.

Liv Balstad syntes Black var en hyggelig kar. Hun satte særlig pris på at han foretrakk kaffe fremfor te. Etter eget utsagn fikk hun nemlig panikk hvis hun skulle servere te for engelskmenn, ja, også for nordmenn! Black var dessuten gentlemann og insisterte på å få vaske opp for henne, noe hun godtok etter ikke alt for sterke protester. Hun hadde Ingstad boende i huset, plassert med soveposen sin på opplagsrommet. Black bodde hos Store Norske. Etter det Ingstad brakte i erfaring, hadde han også her prøvd seg med utspørring om russerne og forskjellige forhold på Svalbard. Han hadde introduksjon fra den russiske ambassade i Oslo, hadde han sagt, noe som selvsagt ikke var tilfelle.