Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Britisk «spion» på Svalbard

Krisemøte hos sysselmannsfruen

Samtalen mellom Black og Ingstad foregikk i vennskapelige former, «uten friksjon av noen art,» som Ingstad selv uttrykte det. Liv Balstad, sysselmannens kone, var til stede under en del av seansen. Samme kveld ba hun de to mennene til aftensmat i sysselmannsboligen. Også her gikk alt hyggelig for seg. I løpet av kvelden fikk de selskap av kommandørkaptein Rolf von Krogh, leder av Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser denne sommeren, og løytnant Kaare Lundquist, nestkommanderende i samme ekspedisjon. De var med motorkutteren «Minna» på forskjellige oppdrag rundt om på Svalbard. Det var ikke tilfeldig at von Krogh dukket opp. Og på nytt handlet det om å holde den ferierende militærattacheen i sjakk. Saken var den at «Minna» om få dager skulle inn til russerne i Pyramiden for å sette opp noen fyr der. Nå hadde Ingstad fått nyss om at Black ville forsøke å komme seg med på båten, og dette måtte forhindres. Telegrafisk hadde han derfor bedt von Krogh om en samtale for å få orientert ham om situasjonen. Det var i den forbindelse sistnevnte nå hadde innfunnet seg.

Under fire øyne fikk Ingstad satt von Krogh inn i den ømfintlige saken. Og kommandørkapteinen hadde ingen problemer med å dele Ingstads bekymring. Det ville selvsagt være svært uheldig om en britisk militærattaché i det skjulte ble ført med statens fartøy «Minna» til en russisk bosetning på Svalbard. Bare dersom det skjedde i full åpenhet, kunne Black få bli med. Konfrontert med dette, valgte Black ikke uventet å avstå fra turen.