Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Isbjørnungen Sebben

Avskjed


På tampen av Tromsø-oppholdet fikk Sebben med seg en tur innom kringkastingen i Tromsø sammen med sin følgesvenn, som skulle intervjues. Bjørvik fortalte om overvintringen, og programsekretæren ønsket deretter å krone opptaket med et par skikkelige isbjørn-brøl fra Sebben. Litt brumming var alt han fikk. Men han ga seg ikke; et brøl måtte det være mulig å få lokket ut av bjørnen. Det var varmt i studioet. Sebben likte seg ikke, og han likte slett ikke at han ikke fikk være i fred. Til slutt kokte det over for ham. Han spratt opp på skrivebordet og feide vekk alt som var der. Skivemaskinen smalt i veggen og avgikk ved døden. Programsekretæren lå på rygg på gulvet. Han hadde kommet i veien under berserkgangen. Men var uskadet, heldigvis.

Tildragelsen fikk et etterspill. Riksrevisjonen ville ikke uten videre godta forklaringen om at en isbjørn sto bak ødeleggelsen av skrivemaskinen.

Dagen var kommet, Bjørvik måtte gi Sebben fra seg. Han hadde solgt bjørnen til «Otto Holms Sønner», som i neste omgang skulle sende den sørover. Firmaet holdt til med kontor og brygge/pakkhus nord i byen. Etterpå var Bjørvik i elendig humør, og han skjønte at det var savnet av Sebben som var årsaken. Han bestemte seg for å få treffe den trofaste Svalbard-vennen sin en siste gang, og tok seg «uten lov» inn i Holm-brygga. I halvmørket fant han frem til en kasse midt på gulvet – med sprinkler i den ene enden – og der sto Sebben innesperret. Bjørvik slapp ham fri. Gjensynsgleden var enorm. Bjørnen var helt ustyrlig, og de to kompisene kunne herje og leke som de hadde pleid å gjøre. Men til slutt var det ingen vei tilbake, Bjørvik måtte stenge en motvillig Sebben inn i kassen igjen. Så var det farvel.

Hvordan det gikk videre med Sebben, vet jeg ikke. Men muligens var det i Belgia han havnet.

 

Kilder:

Jacobsen, Bjørvik: Halvmåneøya – En fangstberetning fra Svalbard. Oslo 1983.

Ytreberg, N.A.: Tromsø bys historie, bind 3. Tromsø 1971.

Lønø, Odd: Norske fangstmenns overvintringer. Del 9, 1935–1941. Polarboken 2005–2006. Oslo 2006.

Nordlys, 16.7.1947.