Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Baltos bilde

Ann Kristin Balto er bildearkivar ved Norsk Polarinstitutt. Hun presenterer polare bilderskatter fra instituttets arkiv.


Bildearkivet inneholder mer enn 90.000 bilder fra polarområdene – både historiske og moderne. Det eldste bildet er fra Frans Josefs Land i 1872. Bildene viser både norske og utenlandske ekspedisjoner, fangst, gruvedrift, turisme og forskningsaktivitet.

Bildematerialet er mangfoldig, og finnes i album, konvolutter, innrammede bilder og i diaskasser. Ofte dukker det opp spennende bilder som har en historie å fortelle, og som fortjener å bli vist frem.

Les mer om bildesamlingen eller søk i bildearkivet.

Luciafeiring i Antarktis

Ekspedisjonsleder John Giæver på Maudheim-ekspedisjonen får servert Luciaboller på senga av Stig Hallgren utkledd som Sankta Lucia.

Les mer

Samer og pingviner i Antarktis

En same midt i en koloni med pingviner. Per Savio bærer vann til den engelske forskningsstasjonen på Kapp Adare i Antarktis i 1900.

Les mer

Julefeiring på Grønland

Jula 1936 var fangstmann Ole Sivertsen på sin 16. overvintring i arktiske strøk, denne gangen på Kap Humboldt på Øst-Grønland. Året før hadde Sivertsen feiret jula alene på stasjonen Krognes som ligger lenger nord. Denne gangen har han selskap av fangstkamerat Magne Råum.

Les mer

Fire færøyske skippere på tur i Longyearbyen

Året er 1936, og de færøyske skippere har fått landhyre, og er lystig på vei ned hovedgata i Longyearbyen.

Les mer

Kongepingviner i Norge

Kongepingvin ombord på hvalkokeriet Thorshavn i 1930/31.

Les mer

Brit Hofseth

Brit Hofseth og Ebbe Arneberg i farta på Østgrønlands-ekspedisjonen i 1939.

Les mer

Kunstneren Wigdehl

Ombord på motorskøyten «Laila» i 1910. Kunstneren Wigdehl maler Alkhornet.

Les mer

Moskus på Svalbard

Moskus blir satt ut på Svalbard i 1929.

Les mer

Bjørn Øien ble unnfanget på Bjørnøya

"På Bjørnøya fantes det meste. Der var det legekontor uten lege, sykehus uten sykesøster. Videre var det kino uten kinobestyrer, bakeri uten baker, store maskinhaller uten folk, og en "Strandgate" med hus på begge sider, men uten beboere" Med disse ordene overbeviste Fritz Øien sin kommende kone og svigermor om at Bjørnøya var en flott plass å tilbringe en vinter.

Les mer