Banner forside, Norsk Polarhistorie

Persongalleri

Monica Kristensen Solaas (Personbilde)
Foto: Norsk Polarinstitutt

Monica Kristensen Solås

1950 -

Glasiolog, polfarer og forfatter. Har deltatt i og ledet flere polarekspedisjoner både i Arktis og Antarktis.

Monica Kristensen Solås ble født 30. juni 1950 i Torsby i Sverige av svensk mor og norsk far.

Hun er utdannet som glasiolog med doktorgrad fra Cambridge. Ansatt ved Meteorologisk Institutt fra 1984, regionleder ved Vervarslinga for Nord-Norge i perioden 1994-1998. Fra 1998 til 2003 var hun adm.dir. for Kings Bay A/S i Ny-Ålesund. I 2004/2005 var hun generalsekretær i Redningsselskapet.

Kristensen har deltatt som forsker på flere ekspedisjoner til Arktis og deltatt på og ledet flere ekspedisjoner til Antarktis. Deltok i sesongene 1980/81 og 1981/82 på britiske Antarktis-ekspedisjoner, sesongen 1984/85 på den norske ekspedisjonen til Antarktis. Organiserte og ledet sesongen 1986/87 en egen vitenskapelig ekspedisjon som hadde siktemål å nå Sydpolen ved hjelp av hundespann. I 1991/92 etablerte hun forskningsstasjonen ”Blåenga” i Coats Land, Vest-Antarktis. Dette var første sesong av Aurora-programmet, som skulle være et tre-årig klimarelatert forskningsprosjekt med undersøkelser innen meteorologi, glasiologi og oseanografi. Det skulle foregå på Filchnerisen, der det tidligere ikke var gjort slike undersøkelser.

Denne sesongen gjorde hun også første framstøt for å finne teltet Roald Amundsen satte igjen på Sydpolen i 1911. Dette teltet var tenkt utstilt under OL på Lillehammer i 1994. Hun lyktes ikke, og gjorde et nytt forsøk sesongen 1993/94 da hun ledet sin neste forskningsekspedisjon til Antarktis. Heller ikke denne gangen fant hun teltet, som antas å ligge begravd under 15 meter snø. ”Operasjon telt” var sponset av Lillehammer Olympic Organizing Committee (LOOC) og Statoil. Planene om å grave opp teltet skapte en heftig diskusjon i media. Kristensen måtte tåle mye kritikk, med avisoverskrifter som ”Vend i tide” og ”La teltet stå, Monica”. I slutten av desember 1993 ble ekspedisjonen rammet av en alvorlig ulykke da nestleder Jostein Helgestad falt i en bresprekk og omkom. Ekspedisjonen ble avsluttet etter denne ulykken. Ekspedisjonen fikk også et dramatisk etterspill da Kristensen ble beskylt for ikke å rydde opp etter seg og dermed forsøple et sårbart område. Hun fikk videre et millionkrav på seg fra flere kreditorer, blant annet amerikanske myndigheter som hadde bistått i redningsaksjonen etter Helgestad. Antarktisstiftelsen, som stod som ansvarlig, ble slått konkurs.

Hun har i tillegg til vitenskapelige artikler skrevet en bok om Svalbard og to bøker om ekspedisjonene til Antarktis. Debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2007 med krimromanen ”Hollendergraven” der handlingen er lagt til Svalbard.


Litterære verker:
Det magiske landet : fortellinger om Svalbard / Monica Kristensen. - Oslo : Grøndahl, 1989. - 275 s.

Mot 90° syd / Monica Kristensen. - Oslo : Grøndahl, 1987. - 205 s.

Dager i Antarktis : om folk og forskning - og en ekspedisjon litt utenom
det vanlige / Monica Kristensen. - Oslo : Grøndahl Dreyer, 1993. - 190 s.

Hollendergraven / Monica Kristensen. - Oslo : Press, 2007. - 301 s.