Vi jobber på spreng for å oppdatere oss med nytt innhold og design, og vi skal også sørge for at nettsiden er universelt utformet. Ny side lanseres medio 2023. Tilgjengelighetserklæring

Banner forside, Norsk Polarhistorie

Luciafeiring i Antarktis

Av Ann Kristin Balto / Norsk Polarinstitutts bildearkiv

Ekspedisjonsleder John Giæver får servert Luciaboller på senga av Stig Hallgren utkledd som Sankta Lucia. Bilde: Norsk Polarinstitutt

Det er Adventstid på forskningsstasjonen Maudheim i Antarktis. John Giæver og besetningen har vært isolert lenge på stasjonen. Mer enn to år er gått siden de satte sin fot på isbremmen. Jula nærmer seg, en jul som igjen må feires langt hjemmefra. Et lyspunkt i Adventstida blir Luciafeiring med en nylagde Luciaboller som ekspedisjonsleder John Giæver får servert på senga av Stig Hallgren utkledd som Sankta Lucia.

På denne tiden var kanskje ikke Luciafeiring vanlig i Norge. Den moderne Luciafeiringa oppsto i Sverige på slutten av 1800-tallet og i 1927 ble det første Luciatoget arrangert i Stockholm. Siden da har Luciafeiring blitt en viktig del av adventstida i Sverige. Hallgren var svensk fotograf og altmuligmann på Maudheimekspedisjonen, og kom til Antarktis i 1951, altså da ekspedisjonen var inne i sin andre sommer. Skipet «Polarbjørn» kom hver sommer med nye forsyninger, og noen av mannskapet ble byttet ut. Hallgren hadde altså nylig ankommet da dette bildet ble tatt.
 
Bildet vitner om at her har kreative sjeler trådd til, parykk er laget, for den sto sannsynligvis ikke på lista over utstyr som skulle sendes til Antarktis, det samme er nok den hvite skjorten og lyskransen Sankta Lucia bærer på hodet.
 
Improvisasjon var vanlig på ekspedisjoner, man brukte det man hadde for hånda. På lange ekspedisjoner var det også vanlig og både kle seg ut, lage sketsjer, synge sanger og lignende for å holde humøret oppe. Så isolert som de var, så måtte de sjøl stå for underholdninga, noe mange bilder i Norsk Polarinstitutts bildearkiv vitner om. Den norsk-britisk-svenske ekspedisjonen til Antarktis i 1949–1952 var den første internasjonale forskningsekspedisjonen til Antarktis. Ekspedisjonen kom tilbake i 1952 med enestående resultater hvor blant annet seismiske målinger fastslo at isen i noen områder var over 2000 meter tykk.
 
Les mer på Polarhistorie.no: http://www.polarhistorie.no/ekspedisjoner/Maudheim-ekspedisjonen

Kilde: Maudheim. To år i Antarktis. John Giæver

Se flere bilder fra ekspedisjonen i Norsk Polarinstitutts bildearkiv: http://fotoweb.npolar.no